Din väg till körkortet

Din väg till Körkortet

 

1. ORDNA KÖRKORTSTILLSTÅND OCH EN GILTIG ID-HANDLING
Vi på Jämtlands Trafikskola kan hjälpa dig med ansökan. Vill du ansöka själv, gå in via denna länk Transportstyrelsen välj blanketter och fyll i ansökan om körkortstillstånd med hälsodeklarationen och komplettera med ett synintyg som får vara max 2 månader gammalt. Det går även att få blanketten hemskickad till folkbokföringsadressen. Vi på Jämtlands Trafikskola utför syntester för körkortstillstånd och rapporterar direkt till Transportstyrelsen, snabbt och smidigt! Efter ansökan till Transportstyrelsen, behandlas ditt ärende vilket kan ta ca 3 veckor. Körkortstillståndet är giltigt i 5 år. Körkortstillstånd är GRATIS att ansöka om!!

 

2. TEORIUTBILDNING

För att få goda trafikkunskaper;

Kom på de lärarledda Teorilektionerna, vilket ger kunskaper och inspiration till fortsatta studier. Du får gå obegränsat antal lektioner när du är inskriven elev på Jämtlands Trafikskola.
Besvara körkortsfrågor via webben, när och vart du vill! Kom GÄRNA till trafikskolan så hjälper vi dig med teoritesterna. Teorifrågorna via webben uppdateras kontinuerligt.
Boka egen teorilektion med din trafiklärare som hjälper dig med just det som du vill diskutera eller få besvarat.

Kolla av dina kunskaper omvägmärken – vägmärkestester.

3. ÖVNINGSKÖRNING

Utifrån utbildningsplanen fastställd av Transportstyrelsen (finns att läsa på trafikskolan), elevens önskemål och kompetens kommer en individuell planering mot körkort att upprättas mellan elev och dess trafiklärare. Alla får en egen personlig coach (om man så önskar) som inspirerar, hjälper och vägleder fram till körkortet! Tänk på att det är viktigt att studera teori parallellt med körning!

Handledarkurs för privat övningskörning – gäller 5 år. OBS! Behövs INTE för att få övningsköra med trafikskola!

 

4. RISKUTBILDNING del 1

Obligatorisk teoretisk utbildn, om riskbeteenden i trafingiken, alkohol, droger, trötthet och andra risker. Denna kurs kan du gå hos oss på Jämtlands Trafikskola. Gäller i 5 år.

 

5. RISKUTBILDNING del 2

Obligatorisk praktisk utbildning i riskbeteenden i trafiken, körning på halt väglag. Halkbanan. Gäller i 5 år. Vi på trafikskolan hjälper inskrivna elever att boka detta. Vi håller då till på Frösö Park i egen regi

 

6. BOKA PROV

Inskrivna elever på Jämtlands Trafikskola får hjälp att boka prov och med planeringen inför proven av sin trafiklärare. På körprovet får inskrivna elever hyra den bil som de har övningskört med på trafikskolan. Kunskapsprov samt körprov måste bokas samtidigt. Om den ena delen underkänns måste den bli godkänd inom 2 månader from det datum då den andra delen blev godkänd. Annars måste du enligt reglerna göra om båda proven. Båda proven måste genomföras även om en del blir underkänd. Nytt prov ska bokas efter att båda proven har genomförts, dock inom 3 dagar för att vara garanterad ny provtid inom 2 månader. Vill du boka provet själv kontaktar du Trafikverket, då kör du upp med deras bil.

 

7. FOTOGRAFERING

På Trafikverket i Östersund finns en fotoautomat för körkortsfotografering. Du ska ha med giltig id-handling vid fotograferingen. Kolla deras hemsida för aktuella öppettider. Det går endast att fotografera sig där när kontoret har öppet.

 

8. KUNSKAPSPROV

Ta med giltig id-handling till Trafikverket, anmäl dig i kundtjänst när du kommer. Du har 50 minuter på dig att göra de 70 datorfrågorna, ljudstöd finns på alla datorer. Mer info finns på Trafikverkets hemsida.

 

9. KÖRPROV

Ta med giltig id-handling till Trafikverket. Körprovet pågår i ca 45 minuter och börjar med en säkerhetskontroll, därefter körning på landsväg och stadstrafik med olika manövreringsuppgifter t.ex. vändning- och parkering. Tänk på att du nu räknas som förare och är därför ansvarig för vad som händer under provet.

 

10. GRATTIS TILL KÖRKORTET!!!

Om något känns oklart kan svaret finnas under fliken Vanliga frågor.
Givetvis är ni alltid välkomna att höra av er vid frågor, funderingar eller inskrivning. Kontaktuppgifter hittar ni under fliken Här finns vi.