Utbildnings info

B-behörighet

 

Vi utbildar för B-körkort:
1 st Tesla Model Y Automat
1 st Skoda Karoq Automat
3 st manuellt växlade Volkswagen Tiguan!

 

Lättmanövrerade bilar med bra sikt runt om och hög säkerhet. Pigga och starka dieselmotorer, bränslesnåla, automatisk 4-hjulsdrift när det behövs, gäller Tiguaner och Skoda Karoq.

Alla bilarna är rymliga och passar utmärkt för alla, korta och långa…

Riskettan B

 

Riskettan B (även kallad Riskutbildning del 1 eller Riskkurs del 1) är en av de två obligatoriska riskutbildningarna som ingår i utbildningen för B-körkort.
Del 2 är den praktiska Halkbanan, men det spelar ingen roll vilken ordning de görs.

Riskettan är en teoretisk kurs som genomförs här hos oss på Jämtlands Trafikskola i en grupp om max 16 elever. Inga förkunskaper krävs men vi rekommenderar att eleven påbörjat sin körning för att kunna relatera till olika trafiksituationer. Syftet med kursen är att eleven skall bli mer medveten och kunna reflektera över vilka risker som faktiskt finns i trafiken, och framförallt vad man kan göra för att förebygga eller undvika dom helt. Alkohol, droger, trötthet, rattsurf och grupptryck är några exempel.

Under kursen behandlar vi ämnen som kan vara känsliga. Någon i gruppen har kanske förlorat en närstående i en trafikolycka eller varit med om en själv. Tänk på att visa hänsyn och att det som sägs under kursen kan stanna inom gruppen. Unga förare mellan 18-24 år är idag överrepresenterande i olycksstatistiken och det är främsta anledningen till att denna kursen är så viktig och obligatorisk för alla nya körkortstagare.

Det kommer inte vara något skriftligt test för att bli godkänd utan det viktiga är att man är deltagande i de uppgifter och diskussioner som uppkommer. Vi rapporterar godkänd kurs direkt till Transportstyrelsen.

Kursen är 3 timmar + rast (ca 3,5-4 timmar totalt)
Ta med giltig legitimation till kursen, material fås här.
Vi bjuder på smörgås och kaffe/dricka/choklad i pausen.

Halkbana för ALLA (inskrivna med utbildning, från andra trafikskolor, privata)

 

Riskutbildning del 2 är 180 min + raster

 

Hastighet, säkerhet och körning under olika förhållanden.

 

Utbildningen är till för att säkerhetsställa dig som förare med, riskmedvetande vid körning på halt och torrt väglag.

 

Utbildningen innehåller körning på halt underlag med tillhörande  riskinformation (teori) under totalt tre timmar enligt följande.

 

Genomgång av de olika övningarna samt bilarnas tekniska system ABS/ESP.Tekniktips under övningarna samt vilka säkerhet och hastighetsbestämmelser som gäller.

Körning på asfalt med hård bromsning.

Körning på halt väglag.

Körning genom kurva och undanmanöver i olika hastigheter

Avslut med diskussioner om dagens körövningar  -bilens inre säkerhet: bilbälte, barnstolar, airbag, däckens betydelse och övrig säkerhet i bilen.

BE och B96

 

Vi utbildar även för släpvagnsbehörigheterna B96 (även kallad Utökad B-behörighet) och BE!

Om du ska köra bil+släp vars sammanlagda totalvikt överstiger 3500kg räcker det inte längre med ett vanligt B-körkort. OBS! Kontrollera alltid att släpet inte väger mer än bilens tekniska begränsning för släpvagnsvikt, se bilens registreringsbevis.
Släpvagnkalkylatorn är ett bra hjälpmedel för att kontrollera om det tänkta ekipaget är godkänt och vilken körkortsbehörighet som krävs.

Vår släpvagn är lättkörd samt lastad och godkänd för uppkörning för både Utökad B-behörighet B96 och för BE.
Vi kör automatbil (detta gör ej att du får villkor automat på släp utan du får köra både växlat och automat sedan)
Våra bilar som vi utbildar på är
Skoda Karoq samt Tesla Model Y

B96: Om du önskar ta B96 bokar vi normalt sett Körprov på Trafikverket samt en lektion 120 minuter (fler om vi anser du behöver mer innan prov). På den lektionen går vi igenom säkerhetskontrollen för hela ekipaket, lastsäkring samt kollar över din körteknik. Om du har god vana att koppla, kan köra bil och backa med släp så brukar denna lektion räcka. Är man ovan så behövs flera lektioner och då kan vi behöva flytta fram provet tills du är redo.

BE och B96

 

BE:

Vad är då skillnaden mellan B96 och BE?
Utökad B (B96):
Begränsningen på 3500kg för sammanlagd totaltvikt bil+släp UTÖKAS till 4250kg.

Provet för Utökad B är ett Körprov som genomförs på Trafikverket och består av;

Säkerhetskontroll
Körning i och utanför tätort
Här kan du se en film om hur körprovet går till.
Det krävs alltså inget Kunskapsprov.

Har du redan ett B-körkort krävs heller inget körkortstillstånd för att ta utökad B.
Du kan även välja att ta utökad B samtidigt som du tar ditt vanliga B-körkort.

BE:

Till skillnad mot B-behörighet eller B96 har BE-behörigheten ingen begränsning för bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikter. Har du BE är det enbart dragbilens begränsade släpvagnsvikt som avgör. Släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt får dock inte överstiga 3500 kg.

För att få övningsköra och boka prov krävs att du har giltigt körkortstillstånd.
Du kan själv beställa hem blanketter eller ansöka direkt på Transportstyrelsen. Tillsammans med ansökan skickas även ett synintyg som inte får vara äldre än 2 månader. Vi utför syntest och rapporterar direkt till Transportstyrelsen för 150kr.

Provet för BE består av både Kunskapsprov och Körprov som genomförs på Trafikverket;

Kunskapsprov (giltigt 1 år)
Säkerhetskontroll
Körning i och utanför tätort
Trafikverket finns mer information

Introduktionsutbildning

 

Boka kurs kontakta kontoret 063-103040 eller via mejl info@jamtlandstrafikskola.se

Giltig introduktionsutbildning krävs vid privat övningskörning behörighet B

Innan din ansökan om att bli godkänd som handledare för behörighet B kan prövas, måste både du och din elev ha gått en introduktionsutbildning under de senaste fem åren.
En introduktionsutbildning är giltig i fem år.

Om du vill ansöka om att bli handledare vid privat övningskörning för utökad B-behörighet (villkor 96) och din elev redan har B-körkort, behöver varken du som handledare eller din elev gå introduktionsutbildning.

Hur länge gäller handledarbeviset?

Ett godkännande som handledare gäller i fem år förutsatt att körkortet inte återkallas. Du behöver inte ansöka om nytt godkännande som handledare om elevens körkortstillstånd måste förnyas under tiden ditt godkännande är giltigt.

Om du godkänts som handledare för en elev före den första februari 2012 gäller det godkännandet för just den eleven utan tidsbegränsning, förutsatt att ditt körkort inte återkallas.

När kan du inte bli handledare?
Du kan inte bli handledare

om ditt körkort har varit återkallat någon gång under de senaste tre åren på grund av grova brott, opålitlighet i nykterhetssynpunkt eller rattfylleri,
om ditt körkort varit återkallat mer än tre månader under de senaste tre åren på grund av att du brutit mot en viktig trafikregel, exempelvis att du har kört för fort eller kört mot rött ljus eller
om du under de senaste tre åren har haft körkort förenat med villkor om alkolås.

Lärarledda teorilektioner

OBS!! INGA LÄRARLEDDA TEORILEKTIONER I DESSA COVID-19 TIDER. VI ÅTERKOMMER OM MÖJLIGT MED DESSA TILL HÖSTEN I SAMBAND MED SKOLSTART. Se våra sociala medier Instagram och Facebook närmare hösten

Lärarledda teoretiska trafiklektioner på måndagar 16:30 till ca 18:30.
4 lektioner på ett rullande schema.

Teori 1: Information: Hur går det till att ta körkort?
Teori 2: Bilen och miljö
Teori 3: Stadstrafik
Teori 4: Landsväg och mörkerkörning

Ingår i vårt teoripaket, övriga betalar 250kr/lektion.